Mijn heftruck accu borrelt of kookt, wat nu?
Regelmatig krijgen we vragen van ongeruste tractie accu gebruikers dat de accu begint te borrelen. Hoewel dit misschien ernstig lijkt, horen de ‘normale’ tractie accu’s juist te borrelen. Bij andere accu’s, zoals een lithium-ion accu is borrelen wel gevaarlijk. Echter moet een accu niet gaan ‘overkoken’. Dat is het gevolg van te veel of verkeerd bijvullen van de accu of te lang doorladen. In dit blog vertellen we meer.
Waardoor gaat uw heftruck accu borrelen?
Tijdens het laden van uw accu ontstaat er gas in de accuvloeistof. Als gevolg gaat deze vloeistof borrelen, wat een normaal proces is. Het gas zorgt ervoor dat de vloeistof in de batterij goed gemengd wordt.
Probleem met de lader
Gaat de batterij langer borrelen dan u normaal gewend bent, dan kan de batterijlader verkeerd afgesteld zijn, of zelfs defect. In dat geval kan te ver doorladen ook leiden tot overmatige gasontwikkeling. Mocht uw lader en/of accu hier last van hebben, dan is het zaak om deze zo spoedig mogelijk te laten nakijken.
Verschillende soorten accu’s
Reguliere tractie accu’s horen dus te borrelen. Bij andere accu’s zoals een lithium accu of gel accu is dit niet geval. Deze kunnen niet gaan borrelen omdat ze niet aan gasspanning komen tijdens het laden. Heeft u een lithium ion accu of gel accu en merkt u iets vreemds? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een specialist. Twijfelt u over uw type accu en of het normaal is dat deze borrelt of kookt? Neem dan contact op met de leverancier om dit te checken.
Waardoor gaat uw heftruck accu overkoken?
Wanneer uw accu voor het laden is bijgevuld, , of te hoog is bijgevuld, kan de accu gaan “overkoken”. Tijdens het laden komt er zuur vrij uit het binnenste van de batterijcellen. Als de batterij op dat moment al gevuld is en het vloeistofnivo te hoog staat, wordt het overtollige elektrolyt uit de cellen geperst. Het is dus niet het overkoken met hoge temperaturen, zoals we kennen bij het overkoken van een pannetje melk, maar wel het zelfde effect van het overstromen van het teveel aan vloeistof. Onder normale temperaturen.
Dit kan een gevaarlijke situatie veroorzaken, omdat het elektrolyt wat uit de cellen wordt geperst, stroom goed kan geleiden en er dus kruipstromen over de batterij kunnen ontstaan. Kruipstromen in combinatie met het vrijkomen van gassen tijdens het laden, kunnen tot een ontploffing van de batterij leiden.
Ook kan het blijvende schade en capaciteitsverlies aan de accu veroorzaken. Bij overkoken krijgen we te maken met de volgende problemen:
- De batterij verliest zuur, dus we hebben capaciteitsverlies
- Het zuur tast de container aan (er komt een gat in de container, dus zuur in de truck of op de vloer)
- Lekspanningen en kruipstromen.
Overkokende accu voorkomen
Het belangrijkste is om u accu pas bij te vullen met demi water na het laden. Hiermee kunt u overkoken voorkomen. Bovendien is het belangrijk om dit secuur en rustig te doen. Te veel bijvullen zorgt er namelijk ook voor dat deze kan gaan borrelen of overkoken.
Om te voorkomen dat er teveel of verkeerd wordt bijgevuld, kunt u een automatisch watervulsysteem plaatsen op de batterij. Met een vlottersysteem zorgt u er dan voor dat de batterij niet te vol gevuld kan worden.
Wat moet ik doen als de accu is overgekookt?
Uiteraard kan een foutje met laden of bijvullen altijd gemaakt worden en kan het gebeuren dat uw accu toch is overgekookt. Dan dient er een zuurcorrectie te worden uitgevoerd. Bovendien moet de container gereinigd en indien nodig gerepareerd worden.
Heftruck accu problemen voorkomen door onderhoud
Bij het gebruik van een heftruck kunnen er soms problemen optreden, zoals het borrelen van uw heftruck accu. Door uw materiaal goed te onderhouden kunt u dit probleem voor zijn. Doordat u met kwetsbaar materiaal werkt, is onderhoud ontzettend belangrijk. Er zijn bepaalde onderhoudswerkzaamheden die wekelijks uitgevoerd moeten worden. Deze zetten we hieronder voor u op een rijtje:
- Zorg ervoor dat u het elektrolytniveau van de tractie accu goed controleert. Staat het niveau onder de korf in de cel? In dat geval dient u de accu bij te vullen met gedemineraliseerd water.
- Kijk uit dat u niet te hoog bijvult; tot het brede gedeelte van de korf is toegestaan.
- Na het laden van de accu moet u deze altijd weer bijvullen. De tractie accu is dan namelijk nog op temperatuur. Dit geldt ook voor accu’s met een automatisch vulsysteem.
- De accu moet ten alle tijden schoon en droog zijn.
- Verwijder corrosie aan de geplastificeerde container.
Wilt u het onderhoud liever uitbesteden? Geen probleem, dit verzorgen wij graag voor u!
Meer weten over traktiebatterijen?
Heeft u alleen een vraag over uw borrelende accu? Neem dan gerust contact met ons op. Voor specifieke vragen over uw voertuig, machine of batterij, bent u bij ons ook aan het juiste adres. Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij staan vol enthousiasme klaar om vragen te beantwoorden en hun kennis te delen.
Ook ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in ons Energiecentrum, De Beverspijken 33 in Den Bosch (industrieterrein De Vutter). Hier laten we je zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van batterijen, laders, veiligheid en toebehoren.
De koffie staat klaar. Zien we je snel? – Indubatt, úw schakel in capaciteit