Acculaadstation

Voor het opladen van tractiebatterijen, accu’s of wisselbatterijen van heftrucks, zijladers, hoogwerkers en ander materieel moet een ruimte of locatie worden ingericht. Dit wordt het acculaadstation of batterijlaadstation genoemd. De inrichting van deze ruimtes is behoorlijk complex aangezien ze aan nogal wat wetten en regels onderhevig zijn. Daarnaast kan een goed ingerichte acculaadstation de totale operationele kosten aanzienlijk verlagen. Zeker nu steeds meer bedrijven over gaan op elektrisch aangedreven transport materieel, is de behoefte voor een efficiënt en veilig ingericht laadstation gegroeid.

Indubatt is specialist in het inrichten van acculaadstations. Wij zijn op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving en hebben ervaring met het inrichten van verschillende soorten ruimtes. Ook kunnen wij uw batterijlaadstation van de nodige inspecties, keuringen en onderhoud voorzien.

Vragen over een acculaadstation? Neem contact met ons op.

Acculaadstation inrichten door Indubatt

Regels inrichten acculaadstation

Het inrichten van een acculaadstation begint bij het uitzoeken van een geschikte ruimte. In sommige gevallen, als er voldoende ventilatie is en geen open vuur, kan een gewone werkruimte of magazijnruimte gebruikt worden als acculaadstation. In andere gevallen vraagt de situatie om een aparte ruimte. Ieder acculaadstation moet voldoen aan een aantal basisregels:

  • Geen vuur of las-, slijp-, of stookwerkzaamheden in dezelfde ruimte
  • Afstand van minimaal 2 meter tussen accu’s, laders en trucks
  • Geen direct zonlicht
  • Vloer bestand tegen zwavelzuur
  • Voldoende ventilatie; geen nissen of koepels waar stof zich kan ophopen
  • Brandblusapparatuur beschikbaar
  • Noodstop aanwezig

Naast deze basisregels zijn er nog tal van andere eisen en wetten van belang. Een expert kan u helpen risico’s in kaart te brengen en aan alle eisen te voldoen.

Veilig tractieaccu’s laden

Het goed inrichten van een acculaadstation draagt dus bij aan de efficiëntie van uw materieel en de veiligheid van de medewerkers. Hulp of advies nodig? Indubatt denkt graag mee.

Ventilatie acculaadstation

Bij het laden van tractieaccu’s of tractiebatterijen komen verschillende stoffen vrij, zoals waterstofgas. Dit gas is lichter dan lucht en zal dus, zonder goede ventilatie, gaan ophopen onder het plafond. Als er teveel waterstofgas ophoopt, kan dit een ontploffing veroorzaken. Ventilatie is dus van cruciaal belang bij een acculaadstation. Wij maken diverse berekeningen om te bepalen welke ventilatiesystemen in uw ruimte moeten worden toegepast.

Reductie operationele kosten

Het inrichten van een laadstation brengt kosten met zich mee. Er dient dus een juiste balans gevonden te worden tussen veiligheid en het naleven van de regels enerzijds en het kostenplaatje anderzijds. De totale operationele kosten willen we natuurlijk zo laag mogelijk houden. Ook hierbij kan Indubatt een belangrijke rol in spelen: we kijken nauwkeurig hoe we schades kunnen beperken en tegelijkertijd alle batterijen zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten.

Onderhoud en keuringen laadstation en materieel

Ook na het inrichten van het acculaadstation is het belangrijk om zicht te houden op de wettelijke regels en veiligheidsnormen. Een jaarlijkse keuring van de installatie, accu’s en bijbehorende heftrucks of ander elektrisch materieel helpt hierbij. Bij Indubatt bieden we u een all-in tractieaccu onderhoud en service aan. Hiermee bent u verzekerd van een zorgeloos gebruik van uw materieel, accu’s, laders en laadstation.

Vraag een offerte aan: